Et flertal i Sorø Byråd bestående af De Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Radikale og Blå Fornyelse har nu underskrevet en budgetaftale om næste års budget. Skatten holdes i ro, og for andet år i træk kan borgernes se frem til en budgetaftale uden besparelser.

Rådhuset. Foto: ABW

Trods de stramme statslige rammer for den kommunale økonomi er der i årets budgetaftale blevet plads til investeringer i blandt andet daginstitutioner, folkeskole, boligudvikling og infrastruktur. Borgmester Gert Jørgensen siger:

– Det glæder mig, at vi sammen kan præsentere et budget i balance, og at det endda har været muligt at prioritere investeringer i kernevelfærden for kommunens borgere. Aftaleparterne har også været enige om at forfølge den vækstdagsorden, som er i fuld gang med at skabe positiv udvikling i vores kommune, både i forhold til borgerne og erhvervslivet.

Den positive befolkningsudvikling og de gode erfaringer fra den seneste kommunale udstykning, Klokkergården, får nu aftaleparterne til at afsætte midler til byggemodning af Rørstensgården syd for Sorø. Samtidig investeres der i at gribe og udnytte det igangværende momentum i forhold til tiltrækning af nye borgere og vækst og udvikling i erhvervslivet.

Kernevelfærd for ældre og børn

Rolf Clausen. Foto: Sorø Kommune

Med budgetaftalen øges rammen i forhold til voksne, ældre og sundhed med ca. 53 mio. kroner over de fire budgetår. Det glæder Lars Schmidt (DF).

– Der sker mange forandringer på social- og sundhedsområdet, som betyder, at kommunen skal løfte mange komplekse opgaver for eksempel i forhold til det nære sundhedsvæsen. Derfor er det positivt, at vi er blevet enige om at styrke sundhedsindsatsen og give ældreområdet bedre muligheder for at håndtere de mange opgaver, siger han.

Rolf Clausen (V), glæder sig især over, at der på skoleområdet tilføres 2 mio. kroner årligt til at styrke specialundervisningen.

– Med denne budgetaftale styrker vi specialundervisningen i folkeskolen til gavn for både elever og medarbejdere. Gode rammer for specialundervisningen er et vigtigt element i indsatsen for, at alle børn skal have mulighed for at blive så dygtige, som de kan blive, i vores folkeskoler.

Birgitte Hansen. Foto: Liste G

Birgitte Hansen (G) tilslutter sig.

– Samtidig er det besluttet at gennemføre en intern budgetanalyse på skoleområdet. Det er positivt, for det giver os et bedre udgangspunkt for at udnytte ressourcerne på specialområdet bedst muligt, siger hun.

Dagtilbudsområdet tilføres 1,1 mio. kroner årligt til blandt andet at styrke overgangen fra vuggestue til børnehave, og daginstitutionen Troldehaven i Dianalund samles i ét hus til glæde for børn, forældre og medarbejdere.

Johannes Lumholt (D) siger:
– Vi vil gerne styrke overgangen fra vuggestue til børnehave, og det gør vi nu med en serviceforbedring, der tager afsæt i det enkelte barn i og med, at vi sætter overgangstidspunktet til tre år. Det betyder meget for børnefamilierne.

Pia Hviid (B) glæder sig ligeledes over investeringen på dagtilbudsområdet og peger desuden på naturvejledningen som et andet område, der styrkes med aftalen.

– Naturen er noget af det, som er helt særligt for Sorø Kommune, og nu styrker vi naturformidlingen yderligere i samarbejde med Naturstyrelsen, siger hun.

Af andre elementer i budgetaftalen kan nævnes, at Slaglille Bjernede Kulturhus nu sidestilles med de øvrige kultur- og medborgerhuse i kommunen, at der ansættes en idræts/kulturkoordinator, og at der afsættes 2,9 mio. kroner til trafiksikkerhed i forbindelse med Tersløse-omfartsvejen.

Budget 2018 ventes vedtaget endeligt i byrådet den 11. oktober 2017.

Om budgetaftalen (tallene opgjort samlet for perioden 2018-2021)
Byggemodning af Rørstensgården syd for Sorø: Nettoinvestering 2 mio. kr. over de fire år
Risikostyringspulje til ældreområdet: 3 mio. kr. i 2018
Styrket kapacitet i sundhedscentret: 1,72 mio. kr. over de fire budgetår
Etablering af café på Holbergcentret: 1,5 mio. kr. i 2019
Styrkelse af skolernes specialundervisning: 8 mio. kr. over de fire år
Styrkelse af dagtilbud: 4,4 mio. kr. over de fire år
Samling af daginstitutionen Troldehaven på Sømosevej i Dianalund: 770.000 kr. i 2018
Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i forbindelse med omfartsvejen ved Tersløse: 2,9 mio. i 2021
Slaglille Bjernede Kulturhus: 160.000 kr. over fire år.