“Der er ikke den skuespiller, jeg ikke har set i undertøj,” fortalte Ulla Houmann om optagelserne af Matador, hvor hun var ansvarlig for kostumerne. Som en af 123 ansøgere blev hun ansat på Nordisk Film i 1977 og oplært af den Oscar-belønnede svenske designer Ulla-Britt Søderlund, og havde i de år optagelserne varede et fabelagtigt samarbejde med Ulla-Britt, instruktør Erik Balling og de ca. 100 skuespillere, der medvirkede i serien. Tøj og smykker medvirkede til at understrege rollen, f.eks. er det ikke tilfældigt at Malene Schwartz i første sæson er iklædt sarte lyse blonder og flæser og senere iføres tern for at underbygge, hvordan Maude træder i karakter.

Publikum i Sorø fik mange muntre bemærkninger med om livet bag kameraet, men det var i høj grad også et foredrag om arbejdsdisciplin, dygtighed, kreativitet og viden om mode og beklædning gennem den epoke, som Matador skildrer. Serien er populær bl.a. fordi den er så godt lavet, gennemført i mindste detalje, og det gælder også tøj, smykker, sko og tilbehør. Der var ikke plads til ret mange fejl eller forsinkelser i den produktion, hvor alle var indstillet på at skabe et mesterværk.

Knap 100 mennesker fyldte Kongesalen på Hotel Postgården, der sammen med Dit Sorø torsdag aften arrangerede Matador bag kulisserne, og det blev et hektisk program, da TV Øst lagde vejen forbi for at sende direkte fra Sorø. Du kan se programmet her og bl.a. møde soraneren Emilie på 15 år, der ved virkelig meget om Matador.

Thomas Dietrich fra Casa & Co. i Ringsted, der har stået bag en kogebog inspireret af Matador, varmede op for Ulla. Og ligesom Ulla stak han hul på nogle illusioner. “50% af billederne i en kogebog er snyd”, sagde Thomas, der bl.a. røbede hvordan artiskokken var dyppet i lak, og kagen var kreeret af papier-mâché.

Det var den ægte vare, publikum og presse kunne smage i pausen, hvor Kongebro Bageriet serverede lagkager udformet efter Tante Møghes 100 års fødselsdag. Eller var det 90? Der var ihvertfald to varianter af kagen, hvortil man kunne nyde et glas madeira fra Butler Vin.

Lange Guld Sølv Ure præsenterede fine gamle ure i et arbejdende værksted, Johs. Clausen havde medbragt annoncer og lingeri fra Matador-tiden. Der blev trukket lod blandt publikum om præmier, bl.a. en gavekurv og gavekort til Salon Fernando Møhge. Man kunne også møde historieforeningen 1664-1862, der udspringer af en snak om tv-serien, og hvordan den formidler Danmarkshistorien.

Brugtbar og Kaffebar havde udlånt et møblement med tilhørende lamper og nipsgenstande fra mellemkrigstiden, og i den blev Ulla Houmann interviewet til TV Øst. Ulla havde som lovet taget pelsen med – den båret af både Ingeborg og Maude. Se billederne her…