Naturen er nok det stærkeste trækplaster Sorø kommune har, derfor er det nedslående at læse Danmarks Naturfredningsforening Sorøs opgørelse, der viser, at det nuværende bystyre har prioriteret naturen omkring Sorø til et absolut minimum.

Sorø kommune har afsat 0,20 % af kommunens budget til et af de absolut vigtigste områder, hvilket er langt under landsgennemsnittet på 0,49 % og ikke mindst nabokommunerne Slagelse og Ringsted, der bruger 0,72 % og 0,54 % af kommunalbudgettet på vedligeholdelse og udvikling af naturen (Niels Hilker i Dit Sorø den 18. april 2017).

Konsekvensen af den manglende prioritering er slående. Den naturskønne Sorø Kommune har således et naturkapitalindeks (NKI) på 25, hvilket placerer kommunen på en landsdækkende 42. plads. Det er simpelthen ikke godt nok.

Enhedslisten ønsker at udarbejde en samlet naturplan for Sorø kommune, der indeholder en strategi for naturindsatsen, meget gerne i samspil med de mange interessenter, der er på området, fra naturfredningsforeningen til landbrug. En naturplan der kan medvirke til at fastholde en differentieret og spændende natur i hele kommunen. Målene er blandt andet, at Sorø Kommune løfter sit NKI niveau til 50 og nedsætter Co2 forbruget med 2% om året i den kommende byrådsperiode. Ligeledes skal der arbejdes på, at den samlede del af budgettet, der går til natur og miljø, skal udgøre minimum 1 %.

Det nuværende bystyres lave prioritering af vores fælles værdier er et udtryk for manglende respekt for kommende generationers ret til at leve i et ordentligt samspil med natur og miljø.

På vegne af Enhedslisten i Sorø
Bo Mouritzen
Grethe Kistrup Møller
og Abelone Bergløv