Af Ulla Krüger Hvid, Sorø Roklub

Master VM i roning.For et par år siden fik det danske roforbund gaflet Verdens største ro-event ‘Masters VM 2016’ til Danmark – større end VM – større end OL i roning, med mere end 3.000 roere fra hele verden som kom til start d. 8-11. 2016 september på Bagsværd Sø. Hele norden, Europa og så langt som Australien, Mexico, USA, Canada og Japan kom roerne kørerne og flyvende ind fra.

Arbejdet for Masters VM til Bagsværd er opstået, ikke mindst med den bagtanke herigennem at skaffe midler til at opgradere vores alle sammens nationale rostadion til fremtidens nye stjerner i Danmark. I et samarbejde med Kano & Kajak-forbundet, som har skaffet VM i Marathon og World Cup til søen er det lykkedes og dermed er der tilsammen skaffet 93 millioner til renovering af søen og helt nye bygninger på Bagsværd ro stadion. Der startes altså med et plus for dansk kaproning på 93 millioner kroner!

Og sikke en succes ved Master VM i roning. Over 500 frivillige, 20 dommere og 25 nationale officials samt en kæmpe arrangementskomite holdt styr på 1.100 både og et utal af starter fra morgen til aften i 4 dage. Når 3.000 roere i alderen 27-90+ år kommer til Bagsværd skal de funktioner vi til hverdag tager for givet bare fungere for alle. Så forplejning, toiletforhold, affald, transport, parkering, logistik for 1.100 styks 9-17 meter lange racerbåde med tilhørende rigge og årer, båd udlejning, båd udstyrs forhandlertelte, registrering, tidtagning, startlister og resultater, speaking, onlinestreaming, pressedækning og ‘you name it’ skal bare virke – og det gjorde det!

Gæsterne har rost arrangementet til skyerne og selvom et pragtfuldt sensommervejr med op mod 25 grader og strålende sol var udslagsgivende for succesen, kunne vejret ikke overskygge den enorme og professionelle indsats som alle involverede og ikke mindst logistikarkitekten har lagt for dagen. Sjældent har roerne i Danmark været så stolte over at være danske som ved denne begivenhed.

Master VM i roning.

Masters VM 2016 var også en markering af 40-året for kvinders deltagelse ved OL i roning. En dobbeltfirer med damer som alle deltog ved OL 1976 i Montreal kom til start i Bagsværd som markering af 40-året, heraf en dansker: Judith Lyster, sidenhen mangeårig banedommer ved danske og internationale regattaer.
Tilbage i 1976 var 30% af deltagerne kvinder, vi er nu oppe på 40% og frem mod OL 2020 i Tokyo er arbejdet for indeværende igang mod en 50/50 opsætning.

På 3. dagen fik arrangementet endnu et fint besøg af protektor for dansk rosport, Prinsesse Benedikte. Benedikte overværede Verdensmesterskaberne og fik en snak med arrangører og roere i det skønne sensommervejr.

Tak for et fantastisk ‘VM for Masters 2016’ skal lyde herfra Sorø Roklub.