ESA-Astronaut Andreas Morgensen
ESA-Astronaut Andreas Morgensen

En række elever skal tidligt op, når de på liveskærm følger mission launch af den første danske ESA-astronaut Anders Mogensen. Eventen finder sted hos ScienceTalenter i Sorø onsdag d. 2. september kl. 6.00-14.00.

”3… 2… 1… Liftoff”. Nedtællingen til den 2. september er i fuld gang. Her skal den første danske ESA-astronaut, Andreas Mogensen, på mission til den Internationale Rumstation ISS. Det bliver fejret hos ScienceTalenter på Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter i Sorø med en stor launch-event for gymnasie- og grundskoleelever, der interesserer sig for rumrejser og rummet.

”Vi kommer med 10 elever og 2 lærere fra Sorø Privatskole. Der ligger en vigtig fortælling i, at en person fra et lille land som Danmark opnår at komme i rummet. Danmark er allerede en rumfartsnation med dansk rumfartsforskning og danske virksomheder, som har leveret knowhow og udstyr, men Andreas Morgensen er altså den første dansker i rummet,” udtaler Nanna Kofoed Øhrgaard afdelingsleder for udskolingen på Sorø Privatskole.

VA224 Decollage le 15/07/2015

På dagen følger de den historiske begivenhed fra launch til docking live på storskærm. Alt sammen i selskab med eksperter, der guider deltagerne gennem opsendelsen krydret med spændende rumfartsopgaver og viden om rummet.

”Det gør ikke noget, at vi skal tidligt op. Vi ser det som en anderledes skoledag, hvor der sker noget helt specielt. Det bliver spændende med alle de der eksperter, som skal komme, og de 10 minutter, hvor alle bare er helt stille og raketten bliver sendt op. Det er jo ret vigtigt, fordi det er en dansker. Måske kommer der også flere danskere efter det her,” fortæller Tobias Oure Sørensen og Joakim Østergaard fra 8.Y på Sorø Privatskole, som deltager i launch-eventen.

Andreas Mogensens skal på en 10-dages mission sammen med de to russiske astronauter Sergei Volkov og Aidyn Aimbetov. Opsendelsen af rumfartøjet finder sted i Kazakhstan. Mens de er deroppe, er det planen, at de skal sende to satellitter i kredsløb om Jorden, løse et transportproblem på rumstationen ISS og gennemføre dele af videnskabelige projekter.

De sidste to uger op til opsendelsen befinder astronauterne sig i karantæne sammen med et hold fra rumfartsorganisationerne. Man vil undgå, at de bliver smittet med sygdom, som kan smitte de andre besætningsmedlemmer og de seks astronauter, der lige nu er i sving oppe på ISS. Der er nemlig langt til lægen, når man er på ISS.

Foto_1_ScienceTalenterSted: Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter, Akademigrunden 18, 4180 Sorø
Dato: 2. september
Tid: Kl. 6.00-14.00

Deltagere fra Sorø Privatskole: Casper Rosenfeldt (7.Y), Kathrine Aakilde Petersen (8.X), Clara Risager-Jensen (8.X), Joakim Østergaard (8.Y), Simon Christian Bjørn Bundgaard (8.Y), Simon Ørnstrup Christensen (8.Y), Laura Amrami Ladefoged Christensen (8.Y), Tobias Oure Sørensen (8.Y), Holger Saugstrup Rasmussen (8.Z), Kasper Rasch Haar (9.Y).