kostumerNu vises nogle pragtfulde teaterkostumer, som flere af alle tiders største kongelige skuespillere har båret i Holbergs komedier på scenen.

Teaterhistoriske klenodier er kommet på udstilling i Ludvig Holbergs egne stuer på Tersløsegaard. Fra Det Kongelige Teaters garderobe er blandt andet fremfundet den overdådigt lapsede røde dragt, som Peter Jerndorff agerede ”Jean de France” i under en opførelse på skuepladsen ved Kgs. Nytorv i 1881. Den herostratisk berømte Holberg fortolker Peter Jerndorff (1842-1926) var tilknyttet Det Kgl. Teater i 52 år og medvirkede i ikke færre end 383 forestillinger.

Fra Holbergs ”Barselsstuen”, der gik over det kongeliges skrå brædder i 1959, er hentet den rokoko-kjole, som Maria Garland (1889-1967) bar i rollen som Else Skolemester. Også Maria Garland var fast skuespiller på Det Kgl. Teater i en lang årrække og spillede med i utallige Holberg komedier, bl.a. sammen med Poul Reumert, som hun oplevede den sjældne ære at blive ”dus” med. Sideløbende med sin teaterkarriere opnåede hun stor folkegunst på film, ikke mindst for sin rolle som enkebaronessen i lystspillet ”Baronessen fra benzintanken”.

Det var Ghita Nørby (f. 1935), der spillede den unge pige, og hun er også repræsenteret i den ny udstilling på Tersløsegaard med kostumet som Lucretia i ”Den Vægelsindede” i 1984. Desuden er Jørgen Reenberg (f. 1927) repræsenteret i udstillingen med kostumet som Vielgeschrey i ”Den Stundesløse” i 1967. Reenberg, som fra 1948 blev fast engageret på Det Kgl. Teater, har spillet mange hovedroller i Holbergs komedier.

Kostumerne kan beses i museets åbningstid hver lørdag og søndag kl. 12-16 samt på andre tidspunkter efter forudgående aftale med foreviseren, post@tersloesegaard.dk eller tlf. 7446 6770.