I anledning af særudstillingen Grundlag. Materialitet no. 2 (jord), som netop handler om jord, geologi og tid, har Sorø Kunstmuseum fået mulighed for at visualisere tidsbegrebet meget konkret med en lille vandretur ved Sorø sø.

Forestil dig at 1 mm svarer til 100 år – et menneskeliv, groft sagt. Du skal nu starte en vandring tilbage i tiden for at mærke livets opståen og svimlende tidsperspektiv på egen krop. Vandreturen starter i Sorø Kunstmuseums gårdhave ved et punkt, der markerer NU’et. En centimeter tilbage i tid finder vi vikingetiden, 10 meter inde på ruten er 1,6 millioner år tilbage, hvor vi var afhængige af jagt, ild og redskaber. Ruten går gennem biblioteksgården, ned til Torvet, videre til Science-centret og 4 km langs med Sorø Sø.

På vejen vil du kunne læse om Middelhavets oversvømmelse, krokodiller på Grønland og meteornedslag. Turen slutter 390 mio. år tilbage i tiden, hvor kvastfinnede fisk gik på land og blev til firben. Hvis man skal have hele vingesuset med, skal man tage bilen og slutte turen i Sagnlandet Lejre, hvor Jorden blev født ud af Solsystemets støvsky.

PÅ TUR I TIDEN MED 100.000 ÅR I SEKUNDET har form af en pjece, som man kan få i museumsbutikken. Alternativt kan man downloade google earth og følge ruten på sin smartphone. Pjecen indeholder også en togrejse, der starter i Kastrup med Big Bang og som ender med NU’et ved Storebæltsbroen.

Den geologiske tidsvandring er et samarbejde mellem Sorø Kunstmuseum og Institut for Geoscience, Aarhus Universitet. Projektet er støttet af Nordea-fonden, og Stiftelsen Sorø Akademi har givet tilladelse til at bruge akademigrunden som gå-rute i Sorø.

Download pjece