PRESSEMEDDELELSE

Alle 7. klasser i Sorø Kommune tilbydes undervisning for at undgå rygestart

Stadig mange unge vælger tobakken
Hver tiende 15årige ryger dagligt. Det viser helt nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed og SDU. Det er lige så mange, som ved sidste undersøgelse for fire år siden, og dermed er den positive udvikling med færre og færre helt unge rygere bremset. Foruroligende tal, der viser behov for politisk indsats, mener Kræftens Bekæmpelse.

Grunde til rygestart
En undersøgelse med unge fra 7.klassetrin viser klart, at forældrenes rygning, bedste vens rygning, holdning, pres fra venner og klassekammerater, spiller en central rolle for rygedebut. Vandpiberygning er også en forholdsvis ny social måde at ryge på, som lokker de unge igang med tobakken tidligt. I den tobak, der bruges i vandpiben er der tilført sødestoffer – og det appellerer til de unge og gør det nemmere at vænne sig til at ryge. Vandpiberygning bruges i fællesskabet, og mange tror ikke, at vandpiberygning skader ligeså meget som cigaretter, men det er nøjagtigt lige så skadeligt og tilmed også afhængighedsskabende i lighed med alm. cigaretter.

Et vigtigt indsatsområde
Sorø Kommune har fokus på at forebygge rygestart hos de unge. Alle 7. klasser i Sorø Kommune tilbydes undervisning i tobak med det formål at forebygge rygestart. Undervisningen er med til at støtte den unge til at blive mere bevidst omkring egne handlinger og holdninger til tobak. Dette gøres blandt andet ved at lave øvelser, hvor de unge lærer at reflektere over egne holdninger og værdier i forhold til rygning.