Vi var en tur forbi plantemarkedet i Sorø i søndags. Haveejere og professionelle planteavlere havde stillet deres boder op på den gamle dyrskueplads, og der var mange gode livskraftige stauder på udsalg. Der blev også solgt fine fuglehuse, pileflet, græskar og honning. Man kunne desuden være heldig at finde finurlig nips til haven i form af zinkkar og –vandkander og diverse skægge loppefund.

Oktober er den ultimative plantemåned. Det er den mest optimale måned at flytte og plante nye stauder. Derfor er starten af oktober også et godt tidspunkt at holde plantemarked på, skønt de medvirkende risikerer regn og blæst. Regnen var til at overse i år, men vinden ruskede i potterne, og det gjaldt om at holde på hat og briller og brochurer.

Mange af boderne havde et semi-professionelt præg, med priser der ikke var så meget lavere, end når planteskolerne holder efterårs-udsalg på afblomstrede stauder. Hvis det var gratis at stille en bod op på pladsen, ville flere helt almindelige haveejere måske dele ud af deres overskudssstauder (gerne i simple plastikposer), så Sorøs årlige plantemarked også kunne blive et egentligt plantebyttemarked?