Sorø Kunstmuseum fejrer den 2. juni 75 års jubilæum med et storslået program. Direktør på Sorø Kunstmuseum, Charlotte Sabroe, deler her sine tanker om de sidste 75 år og de næste 75 år for museet. 

Charlotte Sabroe

“Når man ser tilbage på de 75 år, der nu er gået, er der sket en ufattelig udvikling,” fortæller Charlotte Sabroe.

“Fra en lille kakkelovnsopvarmet lejlighed i Priorgade 3 til en moderne klimastyret museumsbygning. Og fra at være et kunstmuseum for en lille elite er museet i dag blevet helt anderledes åbent og imødekommende.”

På spørgsmålet om hvordan de næste 75 år for Sorø Kunstmuseum ser ud, forudser Charlotte Sabroe, at denne udvikling fortsætter:

“At kunstmuseerne i stigende grad bliver et mødested og en spændende ramme om fællesskaber. Omkring 25.000 børn og voksne brugte Sorø Kunstmuseum sidste år.

Det kan hænge sammen med de mange positive omtaler i de landsdækkende medier – og vi arbejder naturligvis på, at den tendens fortsætter.”

Begejstring ud over Danmarks grænser
Charlotte Sabroe har selv været direktør på Sorø Kunstmuseum de sidste 22 år. Som en af de største oplevelser i den tid hun har været på kunstmuseet, fremhæver hun indvielsen af den prisbelønnede nye tilbygning.

“Den har vakt både opsigt og begejstring langt ud over Danmarks grænser. Det har betydet en afgørende forandring i museets liv. Der er ikke alene skabt bedre og større rammer om museets samling og særudstillinger, men også bedre faciliteter til museets mange gæster,” fortæller hun.

De store begivenheder er selvfølgelig noget særligt, men hverdagen på kunstmuseet er også særlig.

“Når man bliver i et job så længe, så er det fordi museumsarbejdet byder på utrolig mange spændende oplevelser: en hverdag omgivet af fremragende kunst, mødet med kunstnere, samarbejdspartnere og museumsgæster, der hele tiden udfordrer vores vanetænkning,” lyder det.

Vejen frem går gennem samarbejde
Samme dag som Sorø Kunstmuseum holder jubilæum, har Sorø Bibliotek maratonsang i biblioteksgården og Sorø midtby fyldes af løbere fra Sorø Byløb. Det har givet anledning til samarbejde de tre begivenheder imellem.

Og det vil ikke blive sidste gang, vi ser lignende samarbejder, vurderer Charlotte Sabroe:

“Jeg er overbevist om at vejen frem går gennem samarbejder på kryds og tværs. Jeg tror, at fremtiden for Sorø Kunstmuseum ligger i mange typer forskellige samarbejder – f.eks. omkring musik, litteratur og film, samt videreudvikling af vores partnerskaber med undervisningsinstitutioner og erhvervsliv.”

“Kunst handler om det levede liv og derfor er det så givende at samarbejde til mange forskellige sider,” fortsætter hun.

Festdag på kunstmuseet
Sorø Kunstmuseum fylder 75 år den 29. maj, men selve jubilæumet fejres den 2. juni med et festligt program fyldt med aktiviteter for hele familien.

Charlotte Sabro glæder sig til at byde velkommen til en hel masse glade mennesker, som hun håber vil nyde alle de spændende arrangementer, museet har planlagt:

“Den bedste gave, vi kan få, er at videregive oplevelsen af, at kunsten betyder noget, at kunsten kan skabe glæde, værdi og give stof til eftertanke.”

Dit Sorø ønsker Sorø Kunstmuseum stort tillykke med jubilæet. Se programmet for dagen her.