Johannes Lundstrøm har netop været på Møn og medvirket i optagelser til TV Øst om hans far, tidligere overbetjent ved Sorø Politi Ejner Lundstrøm, der den 5. maj 1945 var med til at redde 340 KZ-fanger. Indslaget bliver bragt søndag den 6. maj.

Johannes Lundstrøm. Privatfoto.

“Den 5. maj 1945 tidlig om morgenen var min far, som leder af en gruppe frihedskæmpere, en af de første på Klintholm Havn på Møn,” fortæller Johannes Lundstrøm om begivenheden og fortsætter:

“Her var en tysk flodpram fyldt med hårdt medtagne fanger fra konzentrationslejren Stutthof ved Danzig i Polen blevet trukket ind i løbet af natten.

Prammen, der var mineret, skulle egentlig, lige som mange andre, have været sænket i Østersøen, men skipperen, der vidste hvor det bar hen, undlod at gennemføre den brutale handling.

Det var et forfærdeligt syn og en frygtelig stank der mødte dem. Fangerne, der hverken havde fået vådt eller tørt i flere døgn, lå tæt i bunden af lastrummet, hvor de også havde måttet forrette deres nødtørft.

Læge Fenger fra Borre og læge Mortensen fra Stege blev tilkaldt sammen med fru Mortensen, der var leder af Røde Kors på Møn, og sammen med lokale hjælpere og de mindst medtagne af fangerne lykkedes det at redde 340 af de 345 fanger.”

I 1960 blev Ejner Lundstrøm sammen med 4 andre ledende modstandsfolk fra Møn inviteret en uge til Polen som tak for deres indsats. Her var de den Polske stats gæster,og besøgte bl.a. Stutthof, hvor de blev vist rundt af tidligere fanger.

 

Tak til Johannes Lundstrøm for billeder.