Lynge-Broby Idrætsforening fylder 150 år i år. I den anledning har Jette Kildegaard interviewet foreningens tre æresmedlemmer. Her er det æresmedlem Karen Margrethe Hansen, der fortæller. 

Karen Margrethe Hansen. Foto: Jette Kildegaard.

Når man sidder overfor Karen Margrethe Hansen, er man ikke et øjeblik i tvivl om, at man sidder overfor en aktiv kvinde. Øjnene gnistrer og hjertet banker for gymnastik og motion.

Et varmt smil oplyser ansigtet, imens tankerne går tilbage til et helt liv med gymnastik og motion, og med varme i stemmen begynder Karen Margrethe at fortælle om sit mangeårige virke i Lynge Broby Idrætsforening.

Karen Margrethe kom til Frederiksberg i 1960. Nyuddannet fra Vordingborg Seminarium med blandt andet idræt som speciale var det et helt bevidst valg at flytte her til. Dels var der en lærerstilling på Frederiksberg Skole, og dels havde egnen et godt ry indenfor gymnastikverdenen.

Som gymnast, et ophold på Sønderborg Idrætshøjskole med i bagagen, og som instruktør allerede fra de tidligere ungdomsår, var det et vigtigt plus.

Og Karen Margrethe var aktiv fra starten i Lynge Gymnastikforening. Børneholdene var på skolen på Skolevej, de unge damer trænede i gymnastiksalen på Banevej, ligesom der også var gymnastik på Centralskolen i Topshøj.

I 1970 blev Lynge Gymnastikforening og Broby Gymnastikforening lagt sammen, og efter Frederiksberg Skoles indvielse et par år senere blev skolen omdrejningspunktet for gymnastikafdelingen. Karen Margrethe fulgte naturligt med, og er stadigt den dag i dag aktiv instruktør i LBI på mixmotion, der gennem de senere år har trænet fast hver onsdag fra kl. 17.00 til 18.00.

De unge damer har fulgt Karen Margrethe gennem alle årene, – og hun har fulgt dem. I dag er der 13 gymnaster på holdet med et aldersspænd fra midten af 60erne til slutningen af 70erne, og med tre herrer og ti damer er det blevet til mixmotion. Holdet deltager ikke i gymnastikopvisningen i LBI, ”det har de frabedt sig”, siger Karen Margrethe. Man er der for motionens og samværets skyld, præcis i tråd med de værdier Karen Margrethe selv har.

Plads til nytænkning og ideer
For Karen Margrethe har det altid været positivt, at man i gymnastikafdelingen sørger for til stadighed at forny sig ved at prøve nye trends og motionsformer af. Selv var hun med til at stifte atletikafdelingen i slutningen af 1970erne sideløbende med at være gymnastikinstruktør.

Hun hilser også gerne velkommen til de nye tiltag i foreningen indenfor det sidste årti så som atletik for børn, zumba, pilates og cross-gym., hvoraf de to sidstnævnte stadig udbydes under LBIs gymnastikafdeling.

”Det er dejligt at se børn, unge og voksne kan komme med nye tanker og ideer, og at vi har plads til at prøve det af”.

I det hele taget oplever Karen Margrethe, at gymnastikafdelingen altid har været og er meget åben, er lydhør overfor indkøb af remedier til træning og for at tilpasse sig den faste træningstid.

”Det nytter ikke noget, at vi ændrer på tiden, for alle har travlt. Derfor skal det være fast hvert år, så man kan planlægge efter det”, siger Karen Margrethe, og det er hun glad for, at der er mulighed for i LBI.

Man kan høre i stemmen, at Karen Margrethe er stolt af at være en del af LBI. F.eks. tager hun gerne til Søskovstævne for bl.a. at se foreningens egne hold, og sætter stor pris på, at foreningen som helhed gør meget ud af at tage ud og være med rundt om landet til gymnastikopvisninger, stævner for forskellige idrætsgrene og udenlandsrejser for fodboldafdelingen.

Hvad betyder LBI for dig?
Svaret kommer prompte: ”Det er min idrætsforening, det er der, jeg hører til”.

Her i 2018 har Karen Margrethe Hansen været gymnastikinstruktør i Lynge-Broby i 58 år i streg. En helt enestående og meget værdsat frivillig indsats fra en fantastisk kvinde.

 

[box style=”rounded”]

Ved LBI’s 125 års jubilæum i 1993 udgav foreningen et festskrift på 64 sider. Festskriftet blev trykt i 2.100 eksemplarer og blev husstandsomdelt. Festskriftet er skannet ind og ligger på Facebook under ” Lynge-Broby IF 150 år 1868-2018”.

I 1964 fik Karen Margrethe fremrykket gymnastikopvisningen en uge, da hun var højgravid og vidste, at hun skulle føde på det tidspunkt, hvor gymnastikopvisningen almindeligvis lå. Karen Margrethe gennemførte opvisningen og fødte ugen efter en søn.

I Lynge-Broby Idrætsforening er der tre æresmedlemmer. I forbindelse med jubilæet bringes dette portræt af Karen Margrethe Hansen, der har været æresmedlem siden 2010, hvor hun havde været gymnastikinstruktør i 50 år.

Gymnastikafdelingen i Lynge-Broby har netop afholdt årets store opvisning, hvor ni hold fra foreningen deltog. Der er d.d. 450 medlemmer af LBI-gymnastik.

[/box]