Tersløsegaard er sæsonparat med stort program, der bl.a. byder på to opsætninger af Holbergs komedier i fuld skala. Det skriver Tersløsegaard til Dit Sorø. 

Fra Den Stundesløse. Foto: Bagsværd Amatør Scene. 

”Barselsstuen”, Ludvig Holbergs kostelige komedie fra 1723, skal midt i juni opføres i HolbergMuseet Tersløsegaards have. Samtlige fem akter med den originale tekst og skuespillerne i tidstypiske kostumer.

Og senere på sæsonen, sidst i august, præsenterer Tersløsegaard nok en uforkortet Holberg komedie: ”Den Stundesløse” om den komisk fortravlede pedant, der aldrig får udrettet noget.

Til overmål er en tredje Holbergkomedie på programmet til Tersløsegaards Sankt Hans fejring. Her giver nemlig HolbergTeatret før båltændingen en smagsprøve på årets forestilling ”Kilde-Reysen”, som får premiere i Sorø Akademihave blot to dage senere.

Og ikke nok med det: På sæsonprogrammet er også et besøg af skuespilleren Jesper Asholt, som nylig har spillet hovedroller i både ”Jean de France” og ”Erasmus Montanus”.

Store kræfter sættes således den kommende sommer ind på levendegørelse af Holbergs værker i Holbergs egne omgivelser. Forfatteren levede og arbejdede på Tersløsegaard i årene 1745-54. Komedierne opføres af henholdsvis Holbæk Dramatiske Klub og Bagsværd Amatør Scene med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

100 års jubilæum, foredrag og musik
HolbergMuseet har i løbet af sommeren ikke færre end otte arrangementer på plakaten. Foruden komedierne markeres 100 års jubilæet for fredningen af Tersløsegaard. Det var i 1918 en af Danmarks allerførste bygningsfredninger i forbindelse med landets første fredningslov. Den kendte fhv. museumsinspektør Helge Torm fra Sorø, kommer og fortæller om det.

Europa er også på programmet med et foredrag af kommentatoren Lars Hovbakke Sørensen, som vil belyse Holbergs holdning til forholdet mellem Danmark og Europa – med afsæt i ”Den Politiske Kandestøber”, hvor Holberg lader hovedpersonen folde et kort over Europa ud.

Som traditionen byder er årets modtager af HolbergMedaljen, den prestigefyldte litterære pris, inviteret til at tale på Holbergdagen den 12. august. Det er Kaspar Colling Nielsen, som bl. a. har skrevet romanen ”Det europæiske forår”, der handler om hvordan Danmark køber et landområde i Afrika for at deportere flygtninge dertil. Bogen betegnes af socialdemokratiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye som den vigtigste politiske roman i mange år!

Fra Norge kommer formanden for Holbergklubben i Holbergs fødeby Bergen og fortæller om den unge Holbergs liv.

Og så er der musik på Tersløsegaard. I løbet af sæsonen tre koncerter, en korkoncert med Tersløse kirkes Pigekor, en koncert med Duo d’Aria, der spiller musik fra Holbergs tid, og en usædvanlig litterær jazzkoncert med den tidligere HolbergMedalje-modtager Suzanne Brøgger som solist foran tre af jazzens fineste musikere.

HER ER SÆSONENS PROGRAM:
Tirsdag 5. juni kl. 15.30: Sæsonåbning: Cand. Phil, Ph.D. Lars Hovbakke Sørensen : Holberg – dansker eller europæer?
Søndag 17. juni kl. 15.30: ”Barselsstuen” opføres af Holbæk Dramatiske Klub
Lørdag 23. juni kl. 20.00: Skt. Hans fest med forsmag på HolbergTeatrets version af Sankt Hans spillet ”Kildereysen” og båltale af rektor Kristian Jacobsen, Sorø Akademi.
Søndag 1. juli kl. 15.30 – 100 års jubilæum for fredningen af Tersløsegaard: Fhv. museumsinspektør Helge Torm fortæller, hvorefter Duo d’Aria med Kaare Lind, blokfløjte, og Dean Delguisto, harmonika, spiller musik fra Holbergs tid.
Søndag 29. juli kl. 15.30: Suzanne Brøgger synger jazz med Jan Kaspersen, klaver, Christina von Bülow, saxofon, og Helle Marstrand, bas.
Søndag 12. august kl. 15.30: Holbergdag med årets modtager af Holberg-medaljen Kaspar Colling Nielsen samt skuespilleren Jesper Asholt, der fortæller om sine roller som Holberg-fortolker.
Søndag 26. august kl 15.30: ”Den Stundesløse” opføres af Bagsværd Amatør Scene.
Søndag 9. september kl. 15.30: Høstafslutning med besøg af den norske historiker Tryggve Fett, der fortæller om Holbergs opvækst i Bergen, og koncert med Tersløse Kirkes Pigekor.