Sorø Privatskole vendte hverdagen på hovedet for en stund, da 450 elever fra 0.-6. klasse fejrede fastelavn med hinanden. En gammel skik i Danmark, der har rødder tilbage til tiden før reformationen, og en fast tradition på skolen. Skolens fastelavnsfest blev holdt sidste dag før vinterferien, fredag den 9. februar.

Det skriver Sorø Privatskole til Dit Sorø.

Fasten er forsvundet, men festen, der fungerede som optakt til højtiden, er bestået. I gamle dage, og langt ind i det 19. århundrede, var fastelavn en mulighed for at gøre alt det, som snart blev forbudt i den efterfølgende faste. En fest for de voksne, hvor man drak alkohol, spiste kød, dansede lystigt, klædte sig ud og slog katten af tønden bogstaveligt talt.

Nanna Kofoed Øhrgaard. Foto: Sorø Privatskole.

I dag er fastelavn en børnefest, hvor man klæder sig ud og slår en slikfyldt tønde i stykker, for derefter at kåre en såkaldt kattekonge, personen der slår det vigtigste stykke af tønden, og en kattedronning, typisk personen som står bagved kattekongen i rækken.

Sådan er det i hvert fald for eleverne i 0.-6. klasse på Sorø Privatskole, med undtagelse af de slikfyldte tønder, og i 4.-6. klasse, hvor de også præmierer bedst udklædte elev på årgangen.

”Det handler i høj grad om trivsel, når vi holder fastelavnsfest på Sorø Privatskole. Når eleverne føler sig som en del af et fællesskab, så styrkes trivslen og trygheden for alle, og et godt og trygt socialt liv i klassen er nu engang også det bedste fundament for læring.

Derfor er fastelavn mere end lækre fastelavnsboller og opfindsomme udklædninger. Det er en af mange traditioner på skolen, som er med til at skabe det gode fundament for læring, som vi har her på skolen,” fortæller Nanna Kofoed Øhrgaard, skoleleder på Sorø Privatskole.

Eleverne i 0.-3. klasse startede med tøndeslagning i skolens sal, en årgang efter den anden, slag i slag fra kl. 8.00 til 11.00. Efter 10-pausen startede eleverne fra 4.-6. klasse med tøndeslagning i den store skolegård.

Da alle tønder var tilintetgjort, som det sig hør og bør, blev der kåret kattekonger og kattedronninger på årgangen, og i 4.-6. klasse fik de også præmieret bedst udklædte elev på årgangen. I stedet for slik i tønderne fik alle elever en friskbagt fastelavnsbolle fra skolens køkken og en juice.

Traditionen med at slå katten af tønden menes at være kommet til Danmark i 1500-tallet, hvor Christian II fik en masse hollandske bønder til landet.

Se stemningsbilleder fra dagen:

Foto: Sorø Privatskole.

GemGemGemGemGemGemGemGem