Alle over 40 kan formentligt huske barndommens julekalendere, og for mange børn var det dagens første ’call to action’, når man blev vækket 1. december, med spænding at åbne dagens låge. Belønningen var et fint lille billede, som måske relaterede sig til aftenens afsnit af julekalenderen på skærmen, dengang i DR-monopolets storhedstid. I vores iPad- og pakkekalender-tid skal der noget mere til at fange opmærksomheden, og derfor har en række lokale ildsjæle ambitioner om at skabe Sjællands STØRSTE julekalender.

Det er showmanden Morten Lind, STC Scener, og medlem af Sorø Julefond, der har fået ideen, som Sorø Julefond, Sorø Handel og Service, Sorø Bibliotek og lokale medier bakker op om. Den historiske biblioteksbygnings facade mod Storgade danner rammen om julekalenderen, og i hvert vindue bliver der fra den 1. til den 24. december om morgenen indsat et julebillede, som bl.a. stammer fra Sorø Avis og Dit Sorøs arkiver. Billedet trykkes på papir, der normalt bruges på lyskasser, så lyset kan strømme igennem, og når mørket falder på, vil billedet blive belyst indefra.

Lågerne ’åbnes’ også i avisen, på byportalen, i Facebookgruppen 4180 Sorø og TV Vestsjælland, så her kan man se, hvem der sponserer dagens låge. Der er jo ikke gratis at trykke 24 store billeder, og Sorø Julefond har desuden et mål på denne måde at samle ind til fremtidens julebelysning i bymidten. ”Det største juleønske fra fonden er, at vi får mulighed for at opgradere materiellet til moderne LED-kæder, som sparer strøm, og som er billigere at montere. Får vi overskud på kalenderen i år, går det til julebelysningen næste år”, siger Karsten Sabransky, formand for Sorø Julefond, der håber på så meget opbakning, at kalenderen kan blive en årligt tilbagevendende tradition. ”Indtil videre har vi ikke fået andet end positive tilkendegivelser, og den første lågesponsor har allerede meldt sig på banen”, tilføjer Karsten.

Sjællands største julekalender er i udgangspunktet en billedkalender og ikke en pakkekalender, men fire flittige børn får mulighed for at vinde en kurv med slik. I forbindelse med adventsweekenderne kan alle børn i Sorø nemlig hente et sort/hvidt billede, som de skal farvelægge, og der vil blive trukket en vinder blandt tegningerne.

Vil du bidrage med et værk til kalenderen – et maleri, en tegning eller et fotografi – er du meget velkommen til at kontakte Karsten Sabransky på mobil 22 37 43 19.

En del af holdet bag Sjællands største julekalender stillede forleden op foran biblioteket, det er fra venstre Steffen Beierholm (SOHS), Henrik Schmidt (4180 Sorø), Henrik Steen Olsen (Sorø Julefond), Bettina Nielsen (SOHS), Signe Dahl Lumholt (Dit Sorø), Karsten Sabransky, Morten Lind og Bjarne Stenbæk (Sorø Julefond). Privatfoto.
Sanne Lohmann og Mia Sørup fra Sorø Bibliotek ser frem til at sætte julelys og julebilleder på biblioteket. Privatfoto.