Den 1. september 1887 havde Sorø Pigeskole første skoledag. Det betyder, at Sorø Privatskole, som skolen hedder i dag, kan fejre sit 130. år som skole den 1. september 2017. Skolen fejrer dagen med trylleshow, fødselsdagssang og is.

Sorø Privatskole fejrer skolens 130 års fødselsdag fredag den 1. september med trylleshow for indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen på skift i løbet af formiddagen. Kl. 12 mødes alle i skolens amfiteater, hvor de synger skolens fødselsdagssang og spiser fødselsdagsis.

”Skolen er efterhånden ved at være en gammel dame. Men når det er sagt, så synes jeg faktisk hun holder sig imponerende godt. 130 års historie taler sit tydelige sprog. Derfor skal skolens fødselsdag selvfølgelig også fejres med fælles hygge, is og fødselsdagssang. Noget vi faktisk gør hvert år.

Jeg ville ønske, at alle kunne opleve synet af 600 elever med lys i øjnene og mundvand, der skal holdes tilbage, når Hjem-IS bilen drejer ind i skolegården og ringer med klokken. En gratis is i skoletiden er lidt af et mirakel,” fortæller Nanna Kofoed Øhrgaard, skoleleder på Sorø Privatskole.

     
En skolegård fyldt med glade børn. Sådan så det ud, da Sorø Privatskole fejrede fødselsdag sidste år. Foto: Sorø Privatskole.

Det vakte uden tvivl en del opsigt, da der i august 1887 dukkede en artikel op i Sorø Avis, hvor der stod ”Sorø Pigeskole begynder sin Virksomhed 1ste September. Tiden og Stedet, hvor Børnene skulle møde, vil nærmere blive bekendtgjort. Sorø, den 17de August 1887. Komiteen.”

Men der var hverken tale om et kvindeoprør eller en ny udfordrer til Sorø Akademi, som på det tidspunkt havde eksisteret i 300 år. Bag komiteen gemte sig nemlig 3 mænd. Men Sorø Akademi har formentlig spillet en form for rolle i tilblivelsen af Sorø Pigeskole.

Lærerne på Sorø Akademi manglede nemlig en videregående skole til deres døtre, da Akademiet på det tidspunkt var forbeholdt drenge, eller de unge herrer, som det hed dengang.

Skolen har siden da oplevet en rivende udvikling med skiftende navne, udvidelse af elevtal og opkøb af omkringliggende bygninger. Særligt i de seneste år har skolen haft vokseværk. Der går nu omkring 675 elever fordelt på 30 klasser og 90 medarbejdere, der er iPads i undervisningen og skolen er blevet Red Barnet ambassadørskole, Cambridge Associate School, Deutsches Sprachdiplom partnerschule og Science & Talent skole.

Udover de mange bygninger på Frederiksvej er skolen også kendt for sit kastanjetræ, der har næsten samme alder som skolen, og som på mange måder udgør den perfekte metafor for en skole.

Kastanjetræet står inde i den store skolegård, og er gennem årene vokset op siden om side med alle frikvarterne, møderne og første og sidste skoledage generation efter generation. Betydningen af kastanjetræet fremgår også af skolens logo, hvor teksten ”Sorø Privatskole 1887” omkranser kastanjebladet.