Holberg på Tersløsegaard. Foto: ABW

En ny forening kaldet “1684-1862” vil nå ud til alle dem, der gerne vil være med indenfor kommunens grænser. Det gælder alle fra Alsted over Fjenneslev til Munke Bjergby og Ruds Vedby. “Vi vil finde historier frem om lokale, der har levet her i tidsperioden. Det skal være sjov og alvor – det skal være både rigtige historier og også fiktion”, fortæller Mette Skjoldan, der f.eks. håber at finde nogle “landevejsrøvere”,  der vil “overfalde” folk på vejen mellem Ruds Vedby og Dianalund !

“Vi sætter rammerne, og vi starter i midtbyen i Sorø. Men det er meningen at erhvervsdrivende og foreninger i hele kommunen får gavn af aktiviteterne”, siger Mette. “Det skal gerne være festligt og folkeligt, og noget publikum vil tage aktivt del i. Vi vil lave en historisk festival på Sorøs unikke præmisser. Der er masser af middelalderfestivaler rundt om os, hvad Sorøs historie også sagtens kan bære. Men vi vil gerne have fokus på Holberg (f. 1684) og Ingemann (d. 1862). Og med et lokalt tilsnit, gerne med stemning som i “Korsbæk”, hvor folk år efter år møde de samme figurer. Folk der har levet i Sorø. Vi ved ikke om vi kan finde en “Maude” eller “grisehandleren”, men vi skal finde vores egne historier frem og dyrke dem.”

Ingemann på Sorø Akademi. Foto: SDL

Det er almen interesse for den lokale historie, og et ønske om flere aktiviteter i Sorø, der er foreningens drivkraft, og Mette Skjoldan håber over de næste to år at samle opbakning til projektet. Udgangspunktet er tre årligt tilbagevendende aktiviteter over en sensommerweekend. Fredag, et marked i midtbyen fra tidsperioden. Lørdag, et Tusmørke Maskebal om aftenen for voksne, om dagen maskebal for børn. Søndag er tænkt som store kirkedag – i Ingemanns tegn.

“Vi vil gerne arbejde sammen med alle de andre foreninger, der også har historie som deres gebet. Vi har kontakt med flere interessenter allerede”, afslutter Mette Skjoldan.

I bestyrelsen for “1684-1862” er Ea Matzon, Birthe Marie Kildsig, Signe Lumholt, Eva Henriksen og Mette Skjoldan.

Vil du give dit besyv med, er du velkommen til at sende en mail til 16841862soroe@gmail.com

Læs mere her