Tersløsegaard indleder sæsonen mandag 5. juni med fortælling om reformationen, Luther og Holberg. Derefter følger gemytlig musikalsk underholdning med bandet Ren Nostalgi.

Kristian Østergaard

2017 er jubilæumsår for reformationens optakt i 1517, da Luther opslog sin teser på kirkedøren i Wittenberg. Jubilæet er ikke Holbergs, men som i så mange andre sammenhænge har han også her spillet sin rolle med meninger og tanker om religion. Det er på den baggrund, at Tersløsegaards sæson åbnes af Kristian Østergaard, der er sognepræst i Sorø Klosterkirke, hvor Holberg ligger begravet i sin sarkofag.

Kristian Østergaard er kendt for sin indsigt, sit stærke engagement og sin overbevisning om, at kristendommen er det bærende element i vores kulturhistorie. Foruden sin teologiske uddannelse er han også exam. art. i litteraturvidenskab og har selv udgivet flere bøger, senest ”Mirakler og milepæle” som blev udsendt sidste år samtidig med Kristian Østergaards 50 års fødselsdag. I flere år har han gjort sig bemærket som frygtløs debattør, flittig klummeskriver i Kristeligt Dagblad og medlem af Islamkritisk Netværk.

Ludvig Holberg beskæftigede sig ofte med religion, både i sine epistler, sine moralske tanker og ikke mindst i romanen Niels Klim om den unge norske teolog, der oplevede flere alternative samfund i jordens indre. Holberg var en god lutheraner, men han brød sig bestemt ikke om den enevældige kong Christian VI’s strenge pietisme med dens forbud mod teater, dans og forlystelser. Den oplyste Holberg inddrog fornuft og erfaring i den menneskelige erkendelse, men uden at bryde med kirken.

Musikalsk nostalgi
Åbningsdagen afsluttes med let musikalsk underholdning, krydret med oplæsning af Holbergtekster. Det er seks østsjællandske spillemænd i bandet ”Ren Nostalgi”, som kommer og synger, spiller og fortæller. De kalder selv deres hyggelige old boys band for en ”variabel størrelse”, for de har både viser, schlagere og folkemusik på repertoiret, og de spiller på lidt af hvert: Guitar, harmonika, banjo, mandolin, mundharpe, violin, kontrabas og sav samtidig med de allesammen synger. ”Ren Nostalgi” har i mange år optrådt til byfester, i kirker og på institutioner. Medlemmerne er Kim Schmedegaard, guitar, Hans Conrad Larsen, harmonika, Lars Ole Nielsen, violin, banjo og sav, Poul Hansen, harmonika, John Anderson, mundharpe, og kapelmester Günther Celler på bas og guitar.

Mandag 5. juni kl. 16.00: Sæsonåbning: Sorøpræsten Kristian Østergaard om Luther og Holberg samt musikalsk underholdning med Ren Nostalgi

Entré 100 kr.

Åbent juni-september
Holberg Museets sommer fortsætter fra den følgende weekend 10.-11. juni til og med den 9.-10. september med faste åbningstider hver lørdag-søndag kl. 12-16. I perioden er der seks søndage særlige arrangementer. Hele programmet med detaljer om de enkelte begivenheder kan findes på www.tersloesegaard.dk