Upernavik_Asger_Lars-KristianTo 10 årige skoleelever er hovedpersonenere i ny undervisningsfilm om deres hverdag i henholdsvis Upernavik i Grønland og Sorø i Danmark. Optagelserne af hverdagslivet i Sorø finder sted mandag d. 14. september.

Sorø Privatskole har modtaget bevilling af Undervisningsministeriet udlodningsmidler 2015 til udførelsen af en undervisningsfilm om hverdagslivet i Grønland og Danmark. Projektet varetages af Context Consulting, som står for optagelserne og alt det praktiske arbejde omkring filmprojektet.

”Sorø Privatskole er en udviklingsorienteret skole, der ikke er bange for at kaste sig over nye projekter med fokus på undervisning og læring. Vi synes det er et vigtigt filmprojekt, og vi er stolte over, at Sorø Privatskole er med til at muliggøre det, nu når en af vores elever spiller en hovedrolle i filmen,” udtaler Casper Madsen skoleleder på Sorø Privatskole.

Der bliver filmet én hverdag i drengens liv i hver deres by. Optagelserne i Upernavik i Grønland, hvor den 10 årige danske dreng, Asger Skovgaard Boesen, mødte den 10 årige grønlandske dreng, Lars-Kristian Lynge, er allerede i kassen. Nu skal Context Consulting igang med filmoptagelserne i Sorø, hvor Lars-Kristian besøger Asger og hans hverdag.

”Filmen er et kulturmøde mellem to forskellige verdener. I mødet mellem Lars-Kristian fra Upernavik og Asger fra Sorø skildrer vi to drenges hverdag med udgangspunkt i forskellige hverdagsmomenter som skole, familie, fritid, kæledyr og lignende. Det er der allerede kommet en del stjernestunder ud af, da vi optog på Grønland. Drengene viser, at man godt kan hygge sig og pjatte, selvom man ikke taler samme sprog,” fortæller Jeanette Emme projektleder hos Context Consulting.

Upernavik_Asger_Lars-Kristian_2I Sorø skal filmholdet blandt andet filme i Asgers klasse på Sorø Privatskole, hvor hans mor, Maria Nysten Boesen, som også er en del af filmprojektet, spiller hans lærer. Derudover skal de filme hos Animationskonsulenten, hvor Asgers far, Søren Skovgaard Jakobsen, arbejder. De skal også filme hos spejderne, hvor Asger tilbringer en del af sin fritid, og hjemme privat, hvor Asger bor.

Undervisningsfilmen er et spændende kulturmøde for begge parter. Lars-Kristian har aldrig været i Danmark. Ligesom Asger aldrig havde været i Upernavik før optagelserne på Grønland fandt sted. I Upernavik er vejret omkring frysepunktet. I Sorø er vejret omkring 20 grader. I Upernavik bor der ca. 1.200 indbyggere. I Sorø bor der ca. 8.000 indbyggere. I Lars Kristians klasse går det 7 elever. I Asgers klasse går der 20 elever. Lars Kristian har slædehunde som husdyr og Asger har kaniner.

”Det er interessant og lærerigt at se, hvordan to 10 årige drenge, på trods af alle forskelighederne i det ydre liv, stadig har mange hverdagselementer og ønsker om det gode liv tilfælles. Det er meningen, at de danske børn skal kunne identificere sig med Asger fra Sorø, og de grønlandske børn med Lars-Kristian fra Upernavik,” forklarer Maria Nysten Boesen, som er mor til Asger og en del af filmprojektet.

Lars-Kristian, som hverken taler eller forstår dansk, er dog ikke helt alene i Sorø. Hans lærer, Joanna Pelatou, som også medvirker i filmen, tager med til Sorø for at kommentere på den danske hverdag. På samme måde som Asgers lærer, og mor, var med i Upernavik for at kommentere på den grønlandske hverdag.

”Temaarbejde om andre lande har en tendens til at være meget data-orienterede. Derfor ønsker vi, at personliggøre kulturmødet og de efterfølgende fakta. Fx spørger Asger, hvorfor Lars-Kristian kommer så sent i seng? Hvortil Lars-Kristian svarer, at det er midnatssol. Herefter kommer der så en fagopgave om midnatssol og solens døgnrytme på Grønland. Filmen repræsenterer på den måde en ny vinkel til at lære om Grønland og Danmark for grønlændere og danskere,” fortæller Jeanette Emme projektleder hos Context Consulting.

Undervisningsfilmen skal bruges til dansk- og natur og teknologi-undervisning i 4.-6. klasse i Danmark og Grønland. Filmen bliver derfor suppleret med ydre fakta om begge lande, og den bliver speaket på både dansk og grønlandsk med undertekster. Filmen formidles via det Elektronisk Mødested for Undervisningsverdenen (EMU) og Nationalt center for undervisning i natur, teknik og sundhed (NTS-Centret).

Fakta
Sted: Sorø Privatskole, Frederiksvej 8, 4180 Sorø
Dato: 14. september
Tid: Fra kl. 9.30.