I 1983 reddede syv soranske familier byens biograf fra lukning. Nu gentager de førstehjælpen til byens kulturliv. De indtræder som medarrangør af Sorø Jazzfestival. Det sker i samarbejde med festivalens programlægger Allan Aistrup, som fortsætter sit arbejde med booking og aftaler med spillestederne.

Aftalen er blevet mulig takket være en lille paragraf, stifterne af Victoria Teatret meget forudseende indskrev i vedtægterne, da de for 32 år siden overtog biografen i Storgade. Formålet med deres frivillige non-profit anpartsselskab skulle foruden biografdriften også kunne være ”anden kulturel virksomhed”, skrev de. På det grundlag tager Victoria nu medansvar for jazzfestivalens seriøse afvikling.

Fire medlemmer af Victorias ledelse vil følge tilrettelæggelsen af jazzfestivalen. De understreger, at Victoria ikke har egen økonomisk interesse i festivalen eller skal have nogen form for vederlag. Motivet er at bidrage aktivt til Sorø Kommunes kulturliv.

victoriaIgen på fast grund
Jazzfestivalen har været på gyngende grund efter at Byrådet opsagde samarbejdet med den hidtidige arrangør SET, Sorø Turistbureau. Det efterlod festivalens kunstneriske leder Allan Aistrup alene med den store opgave at arrangere en snes koncerter, der ligesom tidligere år kan hente 3-4000 tilhørere til kommunen.

”Det er en stor lettelse, at Victoria med hele sin tyngde og troværdighed nu træder til som medarrangør, så vi igen er på fast grund”, siger Aistrup.

Turistchef Jesper Nygaard, som tog initiativ til den første jazzfestival i 2013, deler glæden, selvom Turistbureauet ikke kan være med mere. ”Jeg er personligt meget glad for at denne store event, som dækker hele Sorø kommune, kan fortsætte,” erklærer han.

Sorø Kommunes kultur- og fritidsudvalg har allerede lovet festivalens nye arrangør økonomisk støtte, ligesom Statens Kunstfond har bevilget tilskud. I den kommende tid vil arrangørerne prøve at få fonde og sponsorer til at medvirke, så festivalen kan få samme store omfang som sidste år. Den er programsat til ugen den 19. til 26. juli.

Flere end 50 jazzmusikere
Årets festivalprogram ventes at få deltagelse af mere end et halvt hundrede af dansk jazz’ førende professionelle musikere. Desuden inviteres flere internationale stjerner til Sorø. Blandt andet præsenteres et cubansk jazz/funk band, og fra USA satses på at hente den jazzhistoriske mesterpianist Phil Markowitz til Sorø.

I år er der også etableret samarbejde med Sorøs klassiske musikfestival, som arrangerer en koncert i grænselandet mellem jazz og klassisk med fløjtenisten Michala Petri og pianisten Carsten Dahl, der bliver betragtet som en af Europas førende improvisationspianister.

Spillesteder overalt i Sorø Kommune medvirker i Jazzfestivalen. Sidste år var der koncerter 14 forskellige steder, og til sommer vil flere nye spillesteder komme til, blandt andet Odd Fellow logen på Trautnersvej.