Den første cricketkamp i Danmark mellem to danske hold, som er fuldt beskrevet, blev spillet på Store Plads i Sorø den 7. oktober 1866. Sorøs crickethistorie startede altså allerede for 148 år siden, og det gamle spil dyrkes på Sorø Akademi den dag i dag. Dit Sorø har interviewet Flemming og Frank, trænerne på cricketholdet.

cricket

Flemming Balstrup, formand for dansk cricket forbund boede på Sorø Akademi fra 1941-1948 og beskriver sin tid der som paradisisk. På daværende tidspunkt gik der 400 drenge på akademiet, men ingen piger. Flemming udtaler: ”Undervisningen var fremragende, vi boede trygt og godt, maden var fin, og vi havde et fantastisk sammenhold og dyrkede masser af sport. Et skoleparadis ifølge mig”.

Flemming bor nu i gl. Holte, men kommer tilbage til skolen hver onsdag for at træne cricket.

Frank stammer fra England, men har i mange år spillet cricket i Gentofte, før han begyndte i Sorø. Gentoftes cricketklub hedder Soranerne og blev stiftet i 1953 af gamle elever fra Sorø Akademi.

Cricket er en engelsk sport, og Frank fortæller, at der sågar er et udtryk, som ofte bruges i daglig tale i England, som kommer fra cricketsporten: ”It is not cricket”. Dette betyder det samme som ”det er ikke ordentligt”. Denne vending bruges, da cricket er en gentleman sport, og ”when it is not cricket”, så er det ikke ordentligt.

Som noget specielt på Sorø Akademi demonstreres og øves cricket under intro forløbet. Den første kamp i Danmark blev spillet i Sorø, og selvfølgelig skal traditionen bevares! Der er træning hver onsdag for alumner og dagelever, både piger og drenge. Derudover træner unge, som ikke går på akademiet, men som blot har et stort engagement i sportsgrenen.

Cricket kamp sommer 2014, Sorø Akademi.
Cricket kamp sommer 2014, Sorø Akademi.

Første cricketkamp i Sorø blev som nævnt spillet i 1866. Allerede kort tid efter var der hele fem cricketklubber i byen. Der var cirka 4000 indbyggere i Sorø, men størstedelen af dem havde masser af viden om cricket. Dengang var det nemlig et samlingspunkt. Når der var cricket kamp på Store Plads om søndagen samledes folk og så på. Det var simpelthen toppen af underholdning, når nu ikke fjernsyn eller internet fandtes, fortæller Flemming Balstrup.

Historien for cricket i Sorø er enestående, og forhåbentlig vil der stadig blive spillet cricket mange år frem i tiden og skabes ny historie. Hvis du er interesseret i cricket og har lyst til at spille med på holdet eller deltage i træningen, kan Frank og Flemming kontaktes via Sorø Akademi.

Og husk, at der til sommer vil kunne ses cricketkampe i Sorø, så kom endelig og kig på – det er gratis!

/KB