Det er snart fire år siden, at Vesthhuset åbnede dørene for vise- og folkemusikoplevelser i Sorø. Jørgen de Mylius var i byen og klippede den røde snor i februar 2011. Siden er Vesthhusets aktiviteter blevet flere og har bredt sig ud over nye områder – med stor succes. Husets arrangementer er velbesøgte, både af lokale og folk udefra.

Og den lokale opbakning er vigtig for sanger og sangskriver Peter Vesth, der er musikalsk leder af Vesthhuset:

”I starten skulle folk i Sorø lige se os an og finde ud af, hvad vi er for nogen. Men nu kommer der mange lokale, og det er jeg rigtig glad for,” siger Peter Vesth, der også fremhæver de mange frivillige, som hjælper med det praktiske og er med til at få det hele til at køre.

”Det er et fantastisk hold, vi har, og de lægger et kæmpe stykke arbejde,” siger han, der vægter det folkelige og fællesskabet på spillestedet.

Vesthhuset aktiviteter fordeler sig over fire forskellige områder.

Peter Vesth
Peter Vesth

Først og fremmest vise-vers-delen med cirka 30 arrangementer om året, hvor blandt andre velkendte musikere og grupper som Erik Grip og Tørfisk spiller i Vesthhuset.

Desuden museums-delen. Museet i Vesthhuset dækker genrer som viser, folke- og countrymusik, og de udstillede genstande spænder fra Bjarne Lillers banjo til Erik Grips første kontrakt. I forbindelse med musikarrangementer har publikum gratis adgang og kan få en lille rundvisning.

Sangskriver-klubben er det tredje område. Over 20 sangskrivere fra blandt andet Roskilde, Næstved og Slagelse mødes jævnligt i Vesthhuset og arbejder sammen.

Og endelig Fredagscaféen, som finder sted hver fredag eftermiddag, hvor folk kan dumpe ind til et glas vin, øl eller kaffe og hygge sig. Sangskriverne fra klubben underholder som regel med egne og mere kendte kunstneres materiale, som der kan synges med på.

Peter Vesth forklarer, at publikum altid vil opleve enten kendte navne eller kendt musik, når de kommer i Vesthhuset. Det er hans tilgang til at få nye navne frem.

”Vi vil gerne give plads til nye navne, men det kan være lidt svært at få publikum til at komme og høre dem. Derfor laver vi tema-aftener – vi har for eksempel haft Osvald Helmuth-aften og John Mogensen-aften, og Spil-dansk-dage. Så får publikum kendt musik at høre, men med kunstnere, de ikke kender endnu.”

På sigt håber Peter Vesth, at medlemmerne af sangskriver-klubben kan være opvarmning, når større navne besøger Vesthhuset, så de også kommer på scenen i den sammenhæng.

Eftersom det går rigtig godt med Vesthhusets nuværende aktiviteter, både de løbende og særarrangementer som for eksempel de årlige julekoncerter, så arbejder Peter Vesth med planer om at udvide husets aktiviteter i forbindelse med sommerens jazzfestival i Sorø.

”Normalt lukker vi ned i sommerperioden, men jeg kunne godt tænke mig at få et par store navne hertil under jazzfestivalen og tilføre lidt viser, folkemusik og country – så den gren af musikken også kom med i festivalen. Det kunne være spændende,” siger Peter Vesth.

 

/Nina Matthiesen