Af Kasper Støvring

Kommunalvalget nærmer sig, og på Dit Sorø vil vi gerne sætte fokus på valget ved at lade kandidater fra de forskellige partier svare på en række spørgsmål.

Denne gang svarer Annette Raaschou van der Star fra Socialdemokratiet.
Hvad er jeres mærkesager?

Vi har lavet en helhedsplan for vores nordlige dele af kommunen, dvs. Stenlille, Ruds Vedby og Dianalund. Vi er imod social dumping, og vi ønsker at skabe nye arbejdspladser og tiltrække nye virksomheder. Vi vil styrke genoptræningsområdet for at leve op til sundhedsaftalerne, og så vil vi styrke tilbuddet til borgere med demens ved at etablere to aflastningspladser og en dagcenterfunktion. Der skal være fokus på innovation og udvikling af velfærdsmidlerne, og vi ønsker at skabe attraktive lokalsamfund og byer.

Hvad er det bedste ved Sorø og det dårligste ved Sorø?

Det positive er, at Sorø har en smuk natur, mange seværdigheder, et rigt kulturliv, mange foreninger med frivillige, og der er nærhed mellem borgerne. Der er også gode daginstitutioner og gode skoler. Eleverne har alle fået iPads som et velfærdsteknologisk hjælpemiddel til brug i skolen. Endelig bør det nævnes, at der er halvtimes tog- og busdrift.

Til det negative hører, at Sorø Kommune er blandt landets mindste, og det kan medføre, at vi på sigt ikke er store nok til at drive en kommune økonomisk velfunderet. Sorø Kommune har ikke mange virksomheder, og det betyder, at der er mange pendlere ud af byen. Infrastrukturen er ikke god nok, den binder ikke hele kommunen sammen, mellem de lokale byer.

En af de mest ophedede debatter har drejet sig om asylcentret i Dianalund. Hvad er jeres holdning til centret?

Etableringen af asylcentret har der været bred enighed om i byrådet. Det var kun DF, der stemte imod. Dianalund har tidligere haft et asylcenter, hvor det gik godt. Borgerne i Dianalund har altid haft en god evne til at acceptere borgere med særlige behov. Her tænker jeg på Filadelfia. Røde kors holdt et orienteringsmøde på Filadelfia vedrørende etableringen af asylcentret, og der var bred opbakning fra de fremmødte til, at der skulle tages godt mod de kommende asylbeboere. Jeg bor selv i Dianalund og agter at blive kontaktperson for 1-2 asylbeboere.

Hvad kan man gøre for at løse problemet omkring butiksdøden?

Jeg har lige deltaget i et borgermøde på Filadelfia, hvor en frivillig udviklingsgruppe inviterede Dianalundborgere til møde om hvordan vi sikrer, at Dianalund fortsat udvikler sig. Her blev også talt om butiksdøden. Dianalundborgerne skal handle lokalt for at sikre, at vi fortsat har de nuværende forretninger. Og der må gerne komme flere. De handelsdrivende skal også selv være aktive i at gøre deres butikker attraktive at handle i. Et styrket fokus på og samarbejde med de erhvervsdrivende i hele kommunen mener jeg er midlet til at forhindre butiksdøden.

Mange borgere går op i beskatning. Skal man fastholde det nuværende niveau, eller skal man sænke skatten? I givet fald hvordan?

Som jeg ser det, skal vi ikke sænke skatten. Kommunens økonomi tillader det ikke på nuværende tidspunkt. Jeg mener heller ikke, at borgerne ønsker store skattelettelser i stedet for nedgang i de nuværende serviceydelser fra kommunen. Det vil kunne medføre lavere normeringer i skoler, daginstitutioner og i ældreplejen.

Hvordan løser man/lever man med problemet med affolkning i landdistrikterne, lukning af skoler, butikker osv?

Det er vanskeligt at løse dette problem, da mange borgere i dag ønsker at bo tæt ved byerne, hvor der er kulturelle tilbud, hvor der er flere butikker at vælge mellem, og hvor man er tæt på evt. børns skolegang og fritidsaktiviteter. Jeg mener, at en måde hvor man kan styrke landdistrikterne på, er at støtte op om de forskellige lokalråd samt have en tæt dialog med området.

Vedrørende lukning af skoler, så er det på grund af faldende elevgrundlag, at skolerne bliver lukket. Hvis en skole er for lille, er det vanskeligt at sikre elevernes tilbud på specialfagene og med faglærer. Lukning af butikker skyldes langt hen af vejen de store supermarkeder, hvor prisen på varen er lavere, samt at de handlende kan købe de fleste dagligvarer et sted.

Kommunen har været satset meget på bosætning og turisme. Hvad er jeres initiativer?

Der er udarbejdet en bosætningsstrategi, og Sorø kommune er repræsenteret ved de relevante udstillinger og messer. Der arbejdes også på at forbedre mulighederne for at tiltrække virksomheder, bl.a. ved hurtigere byggesagsbehandling.

Der har været et fald i deltagelsen i kommunalvalg. Hvordan vil I engagere borgerne i kommunalvalget?

Der afholdes som tidligere politiske valgmøder, og de forskellige partier arbejder på at tiltrække unge vælgere. De konservative har i samarbejde med Sorø Akademi inviteret alle de opstillede partier til en tværpolitisk dag, hvor der målrettet satses på at tiltrække unge vælgere, for bl.a. at orientere dem om hvad lokalpolitik er.

Sorø har traditionelt haft en stærk sammenhængskraft med bl.a. mange foreninger og lav kriminalitet. Er den truet? Hvordan kan den stærke sammenhængskraft fortsat sikres?

Jeg mener ikke, at Sorø Kommune er truet af megen kriminalitet. Borgerne i de forskellige byer er opmærksomme på, hvad de sker i områderne. F.eks. har Ruds Vedby for nyligt etableret et natteravne-hold på grund af nogle problemer med en gruppe unge, der huserede om natten. Der sker nogle indbrud i perioder i byerne, men det adskiller sig ikke væsentligt fra andre byer i landet. Ikke fordi der så ikke skal gøres noget ved det. Generelt er det min vurdering, at borgerne i Sorø Kommune færdes uden den store bekymring.

Hvad er jeres syn på skolerne?

Jeg synes, vi har fået skabt en fornuftig og fremtidssikret skolestruktur, med skoler der har en tilpas størrelse, der gør at de ikke er lukningstruede. Der ydes en faglig og kompetent undervisning af faglige dygtige lærere. Alle elever på skolerne har fået udleveret iPads med henblik på at sikre fremtidens undervisning og indføre brugen af velfærdsteknologi. De fleste børn har kendskab til computer eller iPad, når de begynder i skolen.

Hvad er jeres syn på børnehaver og dagpleje? Hvordan finder man en balance mellem offentlig og privat. Der har været debat om ”Skovhuset”, den private skovbørnehave. Hvad er jeres holdning til sagen?

I Sorø Kommune har vi gode kommunale, integrerede daginstitutioner og nogle gode dagplejere. Jeg mener, der skal være begge valgmuligheder, ligesom jeg også mener, at det er fint med private tilbud. En af de problemstillinger der har været i forbindelse med etableringen af vuggestuer samt nedgang i antallet af børn er, at der er fyret dagplejere. Nogle af disse dagplejere er så blevet private dagplejere, og det har betydet, at der så må fyres nogle andre kommunale dagplejere. Efter min vurdering skal der også fremover være tilbud om enten dagpleje eller vuggestue, så der er et frit valg.

Hvad er jeres erhvervsstrategi? Hvordan vil i stimulere jobskabelsen?

Dette er et vanskeligt område. Det skyldes, at Sorø Kommune ikke har så mange virksomheder, som kan tiltrække arbejdskraft. En af de ting vi kan være med til at sikre, er at der ikke bliver social dumpning. Samt at vi i fremtidige udbud indenfor byggeriet indarbejder en social klausul om, at virksomhederne skal forpligtes til at tage elever samt f.eks. fleksjobbere m.v. Sorø Kommune skal også selv bidrage med etablering af elevpladser, etablere fleksjob og seniorjob.

Har vi for mange eller for få velfærdsydelser? Er de gode nok?

Det er vanskeligt at sige, om vi har for mange velfærdsydelser. For nogle er det nok for meget, mens det for andre er for lidt. Jeg mener, at der skal ses mere individuelt på de ydelser, der betales, ligesom der ikke bør ske overkompensation. F.eks. hvor forældre til børn der går i specialbørnehave ikke betaler for børnehavepladsen, hvor andre forældre med børn i almindelige børnehaver og dagpleje må betale børnehavetakst for deres barn. Her burde alle forældre stilles lige. Det er ikke for at forklejne den svære situation, forældre med et handicappet barn er i, men set ud fra et ligestillingsprincip.

Er grøn vækst noget, man skal satse yderligere på?

Miljøet skal der tages højde for; det er vores børns fremtid, der skal sikres. Vi har f.eks. i vores forslag til budget 2014 afsat midler til, at vi kan tilbyde borgere et energitjek på deres hus med henblik på at nedbringe udgifterne til varme. Vi gå ind for, at institutionerne bruger så meget økologisk som muligt.

Hvordan forholder I jer til spørgsmål om udbud, privat konkurrence og fordelingen mellem offentlig og privat i økonomiske spørgsmål?

Vi har ikke noget imod udlicitering eller privat konkurrence, hvor det kan lade sig gøre. Det er fint, at borgerne har valgmuligheder mellem, hvad det offentlige kan levere, og hvad det private kan levere. Indenfor servicelovens hjælpemiddelområde er der regler om frit valg. I socialdemokratiet ser vi den personlige pleje som et kommunalt kerneområde. I forhold til udlicitering af hjemmeplejeområdet har der været politisk bred enighed om, at der ikke skal ske udlicitering. Der hvor jeg ser, at udlicitering kan anvendes, er i forhold til ”de kolde hænder”, f.eks. den kommunale madordning.

Hvad er jeres holdninger på ældreområdet?

Det er min vurdering, at vi har et velfungerende ældreområde. Der er fuld gang i hverdagsrehabiliteringen både i hjemmeplejen og på plejecentrene. Det har været en succes, da langt de fleste borgere er meget tilfredse med at kunne klare flere opgaver selv. Der er ansat nogle velkvalificerede medarbejdere, som hver især bidrager til et godt og dygtig arbejdsklima til gavn for borgerne. Der arbejdes sammen med de frivillige – der er i år etableret et frivilligcenter – som vil bistå de frivillige foreninger i deres arbejde.

Hvad er jeres politik i forhold til infrastruktur og trafik?

Den skal forbedres. Vi har ikke på nuværende en infrastruktur der binder kommunen sammen. Hvordan løsningen skal være er endnu ikke klarlagt. Vi skal løse problemet med, at der i dag kører mange tomme busser rundt i løbet af dagen, og derudover er der problemer med, at borgere der har været i Sorø ikke kan komme hjem til f.eks. Dianalund om aftenen uden at de skal over Slagelse. Det er en udfordring, som koster rigtig meget. Der skal arbejdes videre på etablering af cykelstier, så det er sikkert for borgerne at cykle i trafikken.

Er den kommunale service for dårlig? Der har bl.a. været en del debat om jobcentret. Er der for meget bureaukrati?

Hele lovgivningen indenfor jobcenterområdet er utrolig bureaukratisk og tidskrævende. Samt den situation, at vi har mange ledige. Derfor kan servicen opleves som dårlig. Der arbejdes ihærdigt på at rette på denne oplevelse til gavn for de ledige. Jeg håber, at lovgivningen bliver mere tilgængelig fremover, så sagsbehandlerne har friere hænder til at arbejde efter den enkeltes individuelle behov.

Hvad vil I gøre ved ledigheden? Bør arbejdsløse i højere grad aktiveres?

Det er vigtigt, at alle der har en arbejdsevne aktiveres, så de, trods at de er offentlig forsørgede, kan føle sig som en del af arbejdslivet. Det er min erfaring, at nogle af dem der har været i løntilskud efterfølgende har fået job, der hvor de har været i aktivering. Men det skal sikres, at de borgere der mangler faglige kundskaber har mulighed for få den relevante uddannelse.

Har du et link, hvor man kan læse mere om jeres politik, kontaktoplysninger osv?

Jeg vil henvise til de indsendte budgetaftaler, et fra socialdemokraterne og SF og et fra Venstre, konservative og Dansk Folkeparti. Det er offentlige dokumenter og kan udleveres ved henvendelse til kommunen.

Annette Raaschou van der Star
Annette Raaschou van der Star